Ohjeet palstaviljelijöille

Ohjeet palstaviljelijöille

8. helmikuuta, 2012

Näissä ohjeissa on otettu huomioon myös palsta-alueen vuokranantajan vaatimukset palsta-alueelle.

Yhdistys

Jäsenyys ja jäsenmaksu

Yhdistys jakaa viljelypalstoja vain jäsenilleen.
Jäsenelle lähetetään jäsenmaksukuitti mahdollisimman pian yhdistyksen vuosikokouksen jälkeen.

Yksi ruokakunta saa viljellä vain yhtä palstaa.

Yhdistys luovuttaa palstan jäsenen käyttöön viljelytarkoituksiin. Jäsen ei saa omatoimisesti edelleen luovuttaa viljelypalstaa ulkopuolisen käyttöön. Yhdistyksen jäsenrekisteriin merkitty palstan yhteyshenkilö (yhdistyksen jäsen, vain yksi henkilö/palsta) on vastuussa koko palstasta.

Yhdistyksen jäsenen on maksettava jäsenmaksu eräpäivään mennessä. Yhdistys lähettää maksun laiminlyöneille henkilöille muistutuslaskun, joka pitää sisällään kulut maksumuistutuksen tekemisestä. Maksun laiminlyöminen voi johtaa viljelyoikeuden menetykseen ja jäsenen erottamiseen yhdistyksestä.

Rikkomuksista ja palstan hoitamatta jättämisestä seuraa viljelyoikeuden ja mahdollisesti yhdistyksen jäsenyyden menetys.

Tiedotus, jäsenpostit ja osoitetiedot

Jäsenpostit on mahdollista saada sähköisenä. Jäseniä kannustetaan siirtymään sähköiseen jäsenpostitukseen luonnon ja yhdistyksen varojen säästämiseksi.

Jäsen vastaa osoitetietojen ajantasaisuudesta yhdistyksen jäsenrekisterissä eli osoitteenmuutokset on ilmoitettava välittömästi yhdistyksen hallitukselle. Myös sähköpostiosoitteiden muutoksista on ilmoitettava yhdistykselle, mikäli jäsen on valinnut sähköisen jäsenpostituksen.

Lassilan palstaviljelijät ry tiedottaa ajankohtaisista viljelyasioita ja tapahtumista palsta-alueen ilmoitustaululla sekä yhdistyksen nettisivulla ja Facebook-ryhmässä.

Palstan vaihto

Mikäli viljelijä haluaa vaihtaa viljelypalstansa, on siitä ilmoitettava yhdistyksen hallitukselle. Mikäli halutun kokoinen palsta on vapaana tai vapautuu, voidaan vaihto suorittaa.

Viljelypalstasta luopuminen

Mikäli yhdistyksen jäsen ei aio jatkaa viljelyä, on hänen ilmoitettava siitä viipymättä yhdistyksen hallitukselle. Jäsenmaksun maksamatta jättämistä ei katsota eroilmoitukseksi.

viljelystä luopuneen viljelijän on vietävä tavaransa palstalta mahdollisimman pian, talvella luopuneiden huhtikuun loppuun mennessä. Palsta on jätettävä uudelle viljelijälle siistissä kunnossa ”tyhjänä” (uusi ja vanha viljelijä voivat keskenään sopia tavaroiden ja kasvien jättämisestä palstalle).

Palstan hoito sekä palstan kasvit ja rakenteet

Hoitovelvollisuus ja viljelyn aloittaminen

Viljelypalstan käyttäjältä (eli jäseneltä) edellytetään palstan säännöllistä hoitoa. Jos palstaviljelijä esim. kesäloman vuoksi on pidempää poissa, ei palstaa kuitenkaan voi jättää hoitamattomaksi.

Viljely palstalla on aloittava 1.6. mennessä. Palsta on viljeltävä kokonaisuudessaan sekä pidettävä hyvässä kunnossa. Viljelykauden aikana rikkaruohot kitketään säännöllisesti, kasvustoa harvennetaan ja pensaita leikataan. Kasvit on sijoitettava palstalle niin, ettei niiden kasvu tai hoito häiritse naapuripalstalaisia.

Yhdistyksen hallitus tarkistaa palsta-alueen vähintään kaksi kertaa kasvukaudella. Palstan hoitamatta jättäneille viljelijöille lähetetään huomautuskirje. Mikäli viljelypalstaa ei ole määräajassa laitettu kuntoon ja/tai asiasta ei ole sovittu yhdistyksen hallituksen kanssa, seuraamuksena on yhdistyksestä erottaminen.

Palstan kesannoinnista on sovittava etukäteen yhdistyksen hallituksen kanssa.

Muut säännöt

Viljelypalsta-alueella on noudatettava järjestyslakia sekä Rakennusviraston laatimia käyttö- ja hoito-ohjeita virkistyspalsta-alueelle.

Palstan reuna-alueiden hoito

Hiekkakäytävään rajoittuvat palstat: käytävä on palstan kohdalta pidettävä vapaana rikkaruohoista.
Ruohikkoon rajoittuvat palstat: ruoho on niitettävä viljelypalstan reunasta.
Avo-ojaan rajoittuvat palstat: ojien reuna on niitettävä ja uoma on pidettävä puhtaana.

Palstan kasvit ja niiden sijainti palstalla

Palstalla saa kasvattaa muiden hyötykasvien ja kukkien lisäksi enintään 1,5 metrin korkuiseksi kasvavia marjapensaita, mutta ei puita ja puuvartisia ns. koristepensaita. Marjapensaat pitää istuttaa vähintään 1,5 m etäisyydellä rajasta.

Palstojen rajalle pitää olla 30 cm rajavyöhyke molemmin puolin (yhteensä 60 cm), jolle kasveja ei istuteta.

Avo-ojiin rajoittuvilla palstoilla on viljelijöiden istutettava monivuotiset kasvit riittävän kauas, vähintään 3,5 m ojan reunasta, jotta koneellinen hoitotyö mikäli sellainen suoritetaan on mahdollista.

Rakenteet palstoilla

Palstalle saa rakentaa pienen kompostikehikon ja varastolaatikon puutarhatyökaluille.

Taimien esikasvatukseen voi käyttää harsoa tai rakentaa väliaikaisen muovitunnelin, jonka korkeus saa olla enintään 50 cm.

Kiinteitä grillejä tai muita rakennelmia (esim. kasvihuoneita, lavoja, pergoloita, laatoitusta yms.) ei palstalle saa rakentaa. Rajan merkintä ei saa ylittää 50 cm korkeutta.

Kastelu

Vesiletkulla kastelu on sallittua, mutta kastelukannulla kastelulla on vesipisteellä etuoikeus.

Lannoitus

Viljelyssä on suosittava luonnonmukaisia lannoitteita, viljelyssä ei saa käyttää kemiallisia kasvinsuojelu- tai torjunta-aineita.

Siisteys

Palsta on pidettävä aina siistinä ja eikä siellä saa säilyttää mitään ylimääräistä rojua.

Palsta-alue

Avotulen teko kielletty

Viljelypalstalle ei saa tehdä avotulta (puiden polttaminen katsotaan aina avotuleksi vaikka se tehtäisiinkin grillissä). Roskien tai muiden jätteiden polttaminen on kielletty.

Jätehuolto

Alueella ei ole säännöllistä jätehuoltoa.

Kaikki ei eloperäinen maatumaton materiaali on vietävä pois alueelta kunnalliseen tai yhdistyksen järjestämään jätehuoltoon.

Talousjätteitä ei saa laittaa viljelyalueen kompostiin.

Kaikki maatuva puutarhajäte kompostoidaan omalla palstalla.

Kaupungin järjestyssääntö sekä jätehuoltolaki kieltävät kaikenlaisen jätteen viennin ympäristöön (esimerkiksi metsiin ja ojiin). Säännön rikkominen voi johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin.

Talkoot

Yhdistys järjestää tarpeen vaatiessa talkoot viljelypalsta-alueen yleisilmeen hoitamiseksi.

Työkalukoppi

Työkalukopissa säilytetään yhdistyksen erilaisia työkaluja esim. ruohon leikkureita, työkalukopin avaimen saa panttia vastaan yhdistykseltä. Ilmoitustaululla on tieto keneltä siimaleikkuria voi pyytää lainaksi.

Moottoriajoneuvolla ajo kielletty

Viljelypalsta-alueella on moottoriajoneuvoilla ajo kielletty.

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimet on palsta-alueella pidettävä kytkettynä.

Lassilan palstaviljelijät ry

Mainokset

1 Response to “Ohjeet palstaviljelijöille”


  1. 1 Yaz Okulu 30 maaliskuu, 2008 4:27

    does anyone knows if there is any other information about this subject in other languages?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Kategoriat

Mainokset

%d bloggers like this: