
Oletko sormi suussa mitä palstalle pitäisi tehdä? Tässä on ihan miniohjeet, joilla pärjäät. Mikäli olet jo asiantuntija, älä välitä näistä vaan toimi kuten ennenkin. Jos kuulet jostain tai saat palstanaapurilta ohjeita, ne saattavat erota näistä. Silloin voit itse päättää, miten haluat toimia. Mutta siis jos on pallo hukassa, näin toimien pärjää jo aika pitkälle. Aloitetaan syksystä, kun nyt on syksy:
SYYSTYÖT:
Sato on toivottavasti jo korjattu, jokunen lehtikaali, maa-artisokka ja kukka saattaa vielä olla jäljellä. Jotta keväällä on mukava palata palstalle, toimi näin:
- Käännä maa lapiolla isoiksi kokkareiksi. Poimi samalla esiin tulevat juuret ja rikkaruohot kompostiin. Silloin talvella routa tekee työtä puolestasi ja murentaa kokkareet. Syksyllä on paras aika kalkita maata.
- Valitse kompostille uusi paikka, vaikka nykyisen kompostin viereen ja siirrä/hanki siihen kehikko. Laita syksyn kasvin varret, lehdet ja juuret ym. materiaali kehikon pohjalle mielellään pilkottuna. Nostele kesäisen kompostin sisältö talikolla uuteen kompostiin. Jos ripottelet aina 20-30cm kerroksen jälkeen kourallisen ureahelmiä kompostiin, saat nopeammin multaa kuin ilman ureaa.
KEVÄTTYÖT
- Kompostin voi kääntää keväälläkin, jos syksyllä satoi, ja kääntäminen jäi tekemättä. Muista urea! Kääntämätön syyskomposti saattaa tosin olla pidempään jäässä kuin käännetty komposti.
- Hienonna maa talikolla käännellen. Nyt kannattaa poistaa mahdollisimman paljon juuria ja kasvun alussa olevia rikkaruohoja. On sitten helpompaa kesällä. Kompostikin tykkää lisäravinnosta.
- Tallo polut suunnittelemasi kasvipenkkien väliin.
- Jos löysit maata kääntäessäsi maa-artisokkia, ne voi keittää ja syödä. Tai istuttaa osan niistä takaisin.
- Kylvä, istuta. Jätä vakojen väliin sen verran tilaa, että pystyt haraamaan kesällä rikkaruohoja nurin. Se on paljon mukavampaa kuin kitkeminen. Kun vedit vakoja siemenille, vaot kannattaa kastella ja vasta sitten ripotella siemenet. Noudata pusseissa olevia ohjeita kylvösyvyydestä ja siementen väleistä.
KESÄLLÄ
- Jos tuli kylvettyä liian tiuhaan, harvenna taimia, kun ne ovat sen kokoisia, että niistä saa hyvin kiinni.
- Haraa taimirivien välejä säännöllisesti sitten, kun siemenet ovat alkaneet kunnolla kasvaa. Etenkin sateen jälkeen seuraavana päivänä kannattaa harata niin kosteus pysyy maassa.
- Putsaa rikkaruohot pois käytäviltäsi ja palstan vieressä olevalta hiekkakäytävältä. Isommat kannattaa kaivaa puutarhalapiolla pois, pienet menevät nurin esim. heiluriharalla, joita löytyy yhdistyksen puutarhavajasta. Taas tuli täytettä kompostiin. Syksyllä kompostin pohjalta saattaa jo löytyä multaakin,.
- Kun kastelet, kastele kunnolla. Älä opeta kasveillesi, että kosteutta on vain pintamullassa, silloin ne eivät ymmärrä tehdä kunnon juuria.
- Muista myös kerätä ja syödä satoa!
JA SITTEN TULEE TAAS SYKSY JA OLET VUOTTA VIISAAMPI. MUISTA, ETTÄ TÄMÄ EI OLE AINOA TAPA HOITAA PALSTAA. JOS OLET KEKSINYT PAREMPIA KONSTEJA, KÄYTÄ NIITÄ. TAI SITTEN JATKA TÄLLÄ TAVALLA, JOS SE SOPII SINUN PALSTALLESI PARHAITEN.
Facebookryhmässäkin ( https://www.facebook.com/LassilanPalstaviljelijat/ )voi kertoa, kun on keksinyt mahtavan uuden idean!
0 Kommentit to “<strong>PALSTANHOIDON ALKEISOPPIMÄÄRÄ</strong>”